Designérská vína – WTF?

pouring-out-wine
Moc se o tom u nás nemluví. Nicméně již od roku 2007 máme možnost v našich supermarketech zakoupit tzv. „designérská vína“.  Že nevíte, o co jde? No, možná buďte rádi, protože po přečtení následujícího textu asi zažijete menší ŠOK.

Ta příšera ohrožující naše tradiční vinařství se jmenuje stripovací kolona SCC nebo také kolona s rotujícími talíři.

eDegustace

Používá se ve velkých vinařství v Kalifornii, Austrálii a jižní Africe.

Dokáže podle přání velkovýrobce (příčí se mi je nazývat vinaři) rozložit víno na jeho nejdůležitější součásti, jako jsou voda, aromatické látky a alkohol. 

Technicky to funguje následovně:

Nahoře se stripovací kolona plní již hotovým vínem pomocí trychtýře a víno protéká přes velké plochy ve tvaru talíře. Na spodním konci proudí zařízením vodní pára, která extrahuje z vína právě požadované složky. Buď alkohol nebo aromatické látky.

Co po ukončení tohoto procesu zůstane, je podřadné víno, které se dolaďuje aromatickými látkami, jež byly získány předtím.

Toto zařízení tedy umožňuje velkovýrobcům vyrobit víno přesně podle požadavků trhu. 

Přejete si jemný Merlot s vůní zralého černého rybízu, lehkým závanem ostružin, chutí vyzrálého ovoce a svěží, ale s nízkou kyselinkou? A alkohol by měl být tak 13,5 % nebo raději 13,8 %? Není problém! Nalejeme to do SCC, navolíme na počítači a skvělý Merlot za pár dolarů je na světě.

BARRIQUE RYCHLE A LEVNĚ

Podobně se v těchto velkovýrobách zachází také s vínem, které má být „jakože barrique“. Proč kupovat drahé sudy a nechat v nich víno zrát po nezbytně nutnou dobu? Trh si žádá pěkné „jakože barrique“ červené, ale rychle a levně.  A tak se vezmou vypálené piliny a přidají se do nerezových tanků. V lepším případě se vyrobí obyčejný sud, ale některé z latí budou vypálené, to je přece levnější a na tu správnou chuť pro běžné konzumenty tak akorát.

GMO RÉVA VINNÁ?

Dalším zajímavým oborem je genetika. Už byl rozluštěn genom révy vinné a u některých vůní či chutí se přesně ví, které geny za ně zodpovídají. Například vůni muškátového oříšku mají na svědomí geny na chromozom č. 9. Takže je jenom otázka času, kdy budeme pěstovat víno, které bude mít přesně geneticky vymodelovanou chuť a vůni podle nejnovějších požadavků trhu. V Izraeli a USA už na tom ostatně v laboratořích vědci pracují.

A to nejhorší nakonec.

Designérská vína nelze od vín vyráběných klasickou cestou rozeznat, protože výrobci nejsou povinni tyto informace uvádět. Tento požadavek byl Světovou obchodní organizací zamítnut s vysvětlením, že by se prý jednalo o narušování zásad volného soupeření…

Nevím jak vám, ale mně je po zjištění těchto informací poněkud smutno.

Víno se přece rodí ve vinici a jeho vyvážená vůně a chuť jsou společným dílem vinohradníka i vinaře (mnohdy v jedné osobě). Prostě, co se ztratí ve vinohradě, to už se pak při výrobě těžko dohání. Jenomže hight tech technologie novodobých velkovýroben vína to všechno staví poněkud naopak.

Jedinou obranou tedy je pít vína spíše od našich prověřených vinařů, a když už budeme sahat po těch zahraničních, rozhodně by nás měla varovat příliš nízká cena.

Zdroje:

http://www.articlesextra.com/wine-artificial-tricks.htm

http://www.gastroprofesor.cz/cze/clanek/designerska-vina